Er det ok å tjene penger på andres lyst til å lykkes?

Det er blitt en ny trend på sosiale medier å tjene penger på andres ønske om å lykkes med noe. Enten om det gjelder det å bli tynnere, sterkere, tjene mer penger eller som i mitt felt, finne en kjæreste. Det er eksperter som skal hjelpe deg med alt du måtte trenge hjelp til og i hovedsak tjener alle disse penger på andre menneskers sårbarhet eller ønske om å lykkes med noe de ikke lykkes med i dag. Er det ok?

Erfaringer beriker. Men uten erfaring bør man egentlig bli rike?

Mennesker er viktige for meg. Ærligheten i mennesker er enda viktigere. For meg har det å bli 100% ærlig med meg selv og andre vært en reise som har beriket meg med en enorm kunnskap. Samtidig har jeg også måtte gjøre en del ting underveis som jeg ikke er stolt av. Blant annet måtte jeg ta på meg ekspert hatten før jeg egentlig var en ekspert. Jeg måtte bruke «fake it til you make it» for å komme meg dit jeg er i dag. Var det ok?

Jeg husker når jeg i 2015 bestemte meg for å finne mannen i mitt liv på trass. På trass for å få journalistene til å stoppe å stille spørsmål rundt min dyktighet som matchmaker fordi jeg selv var singel.

Hele den opplevelsen ble det mest surrealistiske og uekte jeg noen gang har gjort. Samtidig ble det også en erfaring som beriket meg enormt som menneske og fikk meg til å innse viktige elementer når det kommer til mennesker, personligheter, relasjoner og kjærlighet.

Hvem er ekspert og hvem har rett til å leke eksperter?

De myldrer av de på internett for tiden. Mennesker som skal hjelpe andre mennesker lykkes. De som for noen år siden hadde online kurs skal nå hjelpe andre lykkes med onlinekurs. De som for noen år siden prøvde å lykkes og tjene penger på å hjelpe andre, skal nå hjelpe de som vil hjelpe andre tjene penger. (Ja jeg vet den setningen må leses minst to ganger).

Jeg synes det er OK å tjene penger på å hjelpe andre lykkes, men ikke før du har lykkes selv. Samtidig så har jo jeg også hjulpet flere hundre single lykkes før jeg hadde lykkes selv. Hvor er forskjellen.

Suksessraten mener jeg er forskjellen. Hvis jeg ikke hadde lykkes som matchmaker eller datingrådgiver, så kunne jeg ikke har startet Matchmakingakademiet. Samtidig kunne jeg aldri ha startet hvordan bli rik som matchmaker, fordi det ble jeg aldri. Min greie var menneskelige relasjoner, ikke økonomien i bedriften.

I følge wikipedia er jeg nå en ekspert på mitt felt.

En ekspert er en person som konsistent presterer eksepsjonelt innenfor et bestemt område.[1] For å bli en ekspert kreves det daglig og intens øvelse innenfor et spesifikt område i minimum ti år[1]. Ferdighetene man tilegner seg er i stor grad avgrenset til området man er ekspert i.[2] Eksperter skiller seg fra nybegynnere i hvor mye kunnskap man besitter[2][3]hukommelse innenfor deres spesifikke domene[3]og evne til å avdekke strukturelle likheter innenfor analogisk problemløsning

Det er nå 12 år siden jeg opprettet Datinghjelp.no og det er over 15 år siden jeg begynte å studere menneskelige relasjoner via internett. Når noen stiller meg spørsmål innenfor mitt fagfelt (dating og matchmaking) så har jeg svar med automatikk. Samtidig har jeg ikke selv lykkes på det feltet jeg hjelper andre lykkes, før nå, og det har jeg selvfølgelig kjent på negativiteten rundt.

Derfor er jeg også veldig forsiktig mot å rette pekefinger mot andre eksperter som ikke har lykkes med det de nå skal hjelpe andre å lykkes med. Det er noe sårbart ved å tjene penger på å hjelpe noen lykkes med noe man ikke har lykkes med selv.

Samtidig så er det litt forskjell på det å finne den rette til seg selv, og det å fortelle andre hvordan de skal bli internettmiljonærer når du ikke har blitt det selv før alle har betalt deg for å vite hvordan bli det. Eller når du tar betalt for å fortelle folk hvordan lykkes med MLM når du ikke selv har lykkes med MLM. Det blir litt feil. Samtidig var det kanskje feil av meg også?

Jeg tenker at det viktigste man kan spørre seg om når man skal betale for en ekspert er – hvorfor er dette menneske en ekspert på dette området. Har personen selv lykkes? Hvis ikke, har personen virkelig fått andre til å lykkes? Er det referanser man kan henvende seg til for å få svar på dette? Vil det gi meg en verdi å betale dette menneske, eller vil den egentlig verdi gå til menneske som tar betalt?

Man kan selvsagt være ekstremt god på å hjelpe andre slanke seg selv om man ikke er slank selv, på samme måte som man kan være ekstremt god på hjelpe andre finne kjærligheten selv om man ikke har kjæreste selv. Samtidig er det noe med det å faktisk vite at de er gode på det, når det ikke er synlig i hvem de selv er.

Ville du brukt oppskriften til å bake en kake som det ikke var bilde av fordi kaken aldri var bakt før? Men bakeren var sikker på at den oppskriften ville gi den mest perfekte kaken til deg?

-Kan man lære bort sosiale medier når man ikke har mange følgere på egne kontoer?

-Kan man lære bort dating, hvis man er singel?

-Kan man lære andre lykkes med MLM hvis man aldri har lykkes med det selv?

-Kan man lære bort andre å blir rike på onlinekurs/blogging etc hvis man aldri har blitt rik på det selv?

Still spørsmål. Be om referanser. Vær kritisk. Still krav.

Det er mye vi kan få til på egenhånd bare ved å gjøre den jobben som kreves av oss også. Vi mennesker er fantastiske vesner som kan få til hva vi vil, bare vi er motiverte nok. Samtidig er det verdt å betale litt for kunnskap andre har brukt sin tid på å opparbeide som vil spare deg for masse ekstra jobb, hvis du har muligheten til det.

Hva tenker du? Er de fleste eksperter egentlig eksperter? Og er det verdt å betale noen for å få oppskrifter de kanskje ikke egentlig har fulgt selv?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *