Lider du også av frykt for å bli forelsket igjen?

En av våre tids største frykter er frykte for å bli forelsket. Det virker kanskje veldig rart at vi frykter en av de tingene som gir oss den beste psykologiske rusen som finnes, men totalpakken av følelser som kommer sammen med en forelskelse kan skremme de fleste. Det er ikke rart man er redd, men det er dumt at vi lar frykten hindre oss i å ikke oppleve en av livets absolutte gleder. 

Forelskelse. Den beste men også skumleste følelsen i verden.

Erfaringer beriker eller ødelegger, ut i fra vårt fokus.

I denne ukens podcast episode snakker Mia og jeg om frykten for å bli forelsket.  Frykten for å oppleve det samme man har opplevd før, frykte for å ikke være bra nok, frykten for å miste seg selv.

Vi deler vår erfaring og våre tanker, og man får høre hvordan våre erfaringer som er forskjellige også skaper forskjellige frykter. Det er en av de tingene jeg synes er så flott med kjærligheten og følelsene rundt det. Hvordan vi tenker om den, handler om hva vi har opplevd av den.

De som har vært sammen i mange år, og aldri har opplevd utroskap, miste seg selv eller bli forlatt har ingen frykt.  De kan ikke sette seg inn i de følelsene og fryktene som skapes etter en slik erfaring. De kan ikke forstå hvilke automatiske reaksjonsmønstre som skapes ut i fra de erfaringene man har, hvis de ikke har opplevd noe stigmatiserende selv.

Men med dårlige erfaringer kommer også frykt for å oppleve de samme følelsene igen.  Frykten for å kjenne på den følelsesmessige smerten situasjonen bragte med seg.  Det er her vi må jobbe med oss selv og verdien av oss selv for å være styrket mot nederlag.

I podcasten deler jeg min erfaring med min siste flørt. Hvordan jeg ble irritert på meg selv for at jeg nok en gang gikk inn i noe som egentlig var feil for meg, og som gjorde at jeg mistet meg selv. Samtidig  ble jeg også stolt av meg selv fordi jeg gikk raskt ut av det og ikke lot det påvirke meg negativt. Erfaringen min gjorde at jeg hadde mer kunnskap til å vite hva som er rett og galt, og mine tanker om meg selv gjorde at jeg ikke ble lei meg når jeg ikke var rett for han.

Det å se sin egen verdi og være glad i seg selv er så vesentlig for alt her i livet, samtidig er det også en balansegang som er viktig å opprettholde. For veien fra å ikke se sin verdi, til å overprise seg selv er ikke lang.

Vi må bli mer modige. Vi må tørre å feile mer på tross av dårlige erfaringer.

Mitt beste tips?  Se på erfaringer som kunnskap som beriker livet. Se på erfaringer som verdifulle hint som er nødvedige for at du skal få det du egentlig ønsker deg.

Alle som lykkes har vært modige nok til å feile. Hvis du ikke tør feile, vil du heller ikke lykkes. Jo mer du feiler, jo mer motstandsdyktig er du mot de negative følelsene som i dag hindrer deg i å få det du vil ha.

Dette er en ond sirkel som må brytes – nettopp ved å tørre gå inn i det vi frykter som mest.

Artikkel i magasinet Tara:  Savner du en kjæreste? Slik finner du dem rette. 

Lykke til!

2 thoughts on “Lider du også av frykt for å bli forelsket igjen?

 • Andreas

  En sak du gjør, som du antakeligvis ikke er klar over er å love ting uten å holde løftene dine. Det er faktisk grunnen til at jeg gikk lei og blokkerte deg på FB. Jeg aner ikke om det er noe du har gjort mot andre, men er det noe som skjer med, eller mot, noen av de menn du har holdt på med så kan det være noe av grunnen til at de har butt ut av forholdene.
  Når jeg sier, du har lovet, så mener jeg nettopp det, du har kommet med avtaler, som du har lovet å holde deg til og siden ikke gjort det, og ikke en gang enset at du har brutt løftene du ga.
  Men om så skulle være, det gir ikke noen rett til å ikke kommunisere med deg og fortelle hvorfor, og bryte ut av det hele uten videre. Men dessverre lever vi i en tid da vennskap (alt for ofte) brytes med en gang en er litt uenige med hverandre om et eller annet. Mennesker byttes ut som ting, objekter.
  Skal du finne den rette må du være åpen, selv om det er vanskelig. Jeg vet det ikke hjelper (stort), men vær i alle fall klar over at du ikke gjør ondt, du ikke er lukket eller kald, så er det opp til andre om de tar «dumme» valg, velger å være kalde, kjølige. Men ikke bli det selv. Det vil du tidsnok oppdage at du mister mye i livet av, om du lar den kynismen vinne frem.
  Oh, jeg mente ikke å insinuere at du er på jakt etter drømmeprinsen, jeg mente bare, skal du ha en sjanse for å finne han… Det går begge veier.

  • Ane

   Hei Andreas. Nå vet jeg ikke hvem du er, men du er tydeligvis noen som har vært i kontakt med meg enten pga den gamle jobben min eller en annen sammenheng, hvor jeg ikke har levd opp til dine forventninger. Det er jo veldig synd, men vet du, sånn er det ofte her i livet. Det er ikke alt man lover man klarer å holde, selv om man har veldig lyst til det. Vi er bare mennesker, alle sammen og det å forvente noe av andre er det dummeste man kan gjøre. Man kan håpe at noen skal kunne gjøre noe for en, men man kan ikke forvente noe av noen andre enn seg selv. Jeg føler ikke at jeg mister mye av livet selv om jeg kanskje er blitt mer kynisk og mindre emosjonell med årene. Heller det motsatte. Jeg kaster ikke lenger bort masse tid og følelser på mennesker som ikke ser verdien i meg. Jeg liker meg selv, liker det jeg gjør og har gjort og er på en fantastisk bra plass i livet mitt nå. Dumt du føler det som du gjør, og jeg ønsker deg alt det beste både med livet og kjærligheten 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *