Hei. Jeg er hu heksa som sier det jeg mener, og som du muligens vil hate for det.

Først og fremst. Beklager misvisende overskrift som kanskje lokket deg inn på jakt etter sure oppstøt, bitterhet, sinne eller andre negative følelser. Denne posten er skrevet i beste mening og med håp om litt oppmerksomhet rundt viktigheten av sunn mental helse.

Meninger om andre kan komme i mange forpakninger. Jeg har vel slengt ut mine på bakgrunn av alle følelsespektre og tankesett de siste 15 årene. Sinne, bitterhet, misunnelse, frustrasjon, kunnskap, forståelse, erfaring, motivasjon, lidenskap, tro, håp og kjærlighet. Det er ingenting galt i å ha meninger om andre, men det er noe med det å finne en balanse mellom unødvendige meninger og nødvendige meninger. Det er ikke alltid jeg klarer å ha den gode balansen der, men jeg prøver så godt jeg kan.

Det å være en stemme der andre tier har blitt viktig for meg. Ikke minst fordi en slik stemme, som sa det andre bare tenkte, endret livet mitt.

Det har vært interessant å følge meg selv fra sidelinjen. Kunne lese blogginnlegg skrevet under forskjellige livsepoker preget av forskjellige følelsesspektre. Jeg blir pinlig berørt av en del av mine innegg på mine bittreste stunder, samtidig som jeg blir takknemelig for at jeg stod opp for det jeg trudde på der og da. Det som var viktig for meg. Det jeg så på som nødvendig å snakke om.

«Hu er ikke helt god i hue hu der».

Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har fått høre det opp gjennom årene. I mange tilfeller hadde de også rett. Jeg var ikke helt god i hodet. Mine traumatiske opplevelser gjennom livet hadde ikke blitt bearbeidet og jeg forstod ikke mine egne følelser eller tankesett. Mine automatiske reaksjonsmønstre var usunne og selvskadende. Jeg hadde behov for å ta alle andre, fordi det var enklere for meg å legge skyld over på andre enn meg selv. Jeg hadde formet meg selv til ett offer på bakgrunn av ting andre hadde gjort mot meg. Mitt sinne mot all urettferdighet jeg følte jeg hadde opplevd, gjorde meg til et dårlig menneske med en veldig negativ tankegang og energi.

Jeg var ikke helt god i hodet fordi jeg hadde et usunt tankesett. Når jeg ryddet opp i dette og fikk et sunnere tankesett så ble også verden en mye bedre plass å være.

Jeg brenner for at hvordan vi tenker, om verden og oss selv, blir en større del av helsen vår enn den er i dag. Vi er fortsatt ikke der vi bør være når det kommer til vår mentale helse. Dårlig mental helse er tabu og noe vi skjuler og skammer oss over. Vi fremhever viktigheten med å være i aktivitet og spise sunt, men vi har ikke fokus på det som oftest gjør oss fysisk syke og mottakelige for virus, nemlig en dårlig mental helse. Psykisk utmattelse er vår største epidemi, men ingen forteller deg hvor viktig det er å trene hue og passe på at du har det bra mentalt for å unngå denne utmattelsen.

Jeg kan fortsatt få passet mitt påskevet med et slikt stempel, men det er ytterst sjeldet, og når det skjer så er det ofte av mennesker som er der jeg var. Som er frustrerte og har et automatisk tankesett formet av negative opplevelser og med en negativ synsvinkel. Og jeg forstår dem. Jeg forstår dem så inderlig godt, fordi jeg har vært der selv.

Før ville jeg gått i forsvar og blitt en del av dramatikken fordi jeg ikke taklet å bli snakket negativt om. Jeg var lenge i en egen boble hvor jeg holdt hodet over vannet ved å holde min egen oppfattning av hva som var rett og galt levende. Jeg ville ikke innse at det var meg det var noe galt med. At jeg selv saboterte for meg selv ved å ha en holdning jeg ikke burde ha og en manglende forståese for hvordan andre oppfattet meg.

Det var dem det var noe galt med når de ikke likte meg. Aldri meg. Sannheten er, tror jeg, at det er noe galt med oss alle. Vi alle er preget av opplevelser som former oss og gjør oss litt kaotiske til tider.

Når jeg bir kontaktet av kvinner som ønsker å finne seg en kjæreste og som spør meg om råd får de min ærlige mening. Ser jeg ting som jeg tenker hindrer henne i å finne denne kjærligheten så gir jeg beskjed om det. Hardt og brutalt hvis det trengst. Varsomt og ømt hvis det passer bedre. Jeg går aldri opp til noen og forteller dem hva jeg tenker er feil med dem, men kontakter de meg for råd, så får de min ærlige mening. Jeg gir også klar beskjed til de som snakker nedlatende om en potensiell match og påskriver deres pass slik de påskriver andres.

Jeg gjør det aldri for å være slem, men fordi jeg unner alle å få det de ønsker seg. Samtidig som de har det bra med seg selv. Når jeg trigger sinne hos noen blir jeg takknemelig og ydmyk.

Det er når de verste følelsene i oss kommer til overflaten at vi er i nærhet av det beste i oss.

Når noen er sint på noen er de emosjonelt tilstede. Reaksjonene kommer fordi det har trigget noe i dem som er nødvendig at trigges. Når jeg forstod hvilket verdifullt verktøy sinne var, så var det enklere for meg å hjelpe andre. Det var også en unik forståelse for det menneskelige og smertefulle som ofte gjemmer seg bak et stort sinne.

Det å være sint er verdifullt. Det å bli sint på noen er verdifullt. Det å jobbe med å fjerne sinne ved å ta tak i årsaken til at det kommer, det er det mest verdifulle av alt.

Så når jeg tråkker noen på tærne så er det faktisk av kjærlighet. Kjærlighet rettet mot verdien av det å være ærlig med seg selv og ikke gå gjennom livet med et negativt ladet tankesett og en negativ ladet holdning til andre mennesker. Jo mer ydmyk og lite dømmende et menneske er, jo mer i kontakt med seg selv er de.

Ganske vakkert ikke sant?

One thought on “Hei. Jeg er hu heksa som sier det jeg mener, og som du muligens vil hate for det.”

  1. Hei,
    Jeg ønsker å komme i kontakt med deg angående en artikkel i magasinet Vi Over 60. Flott om du kan sende meg din mailadresse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *